Raceala la animale

 

 

Odata cu venirea toamnei incep sa apara si afectiuni specifice perioadei, afectiuni ale sistemului respirator in special,fiind primul afectat de scaderea temperaturii. Ca si omul si animalele pot raci in aceasta perioada. Este foarte important sa acordam atentie conditiilor de mediu in care se afla animalul nostru si controlarea acestui mediu. Este bine de stiut de la inceput ca cel mai mare pericol il reprezinta curentii de aer si nu temperaturile scazute. Prezenta curentilor de aer si a umiditatii crescute amplifica foarte mult efectele temperaturii scazute putand duce la afectiuni grave fara a fi temperaturi sub zero grade. Animalele cele mai dezavantajate sunt cele care au parul scurt sau rar, animalele slabe sau cele care au deja diferite afectiuni ce solicita sistemul imunitar si cele cu sensibilitati respiratorii.

Cel mai bine este sa ne pregatim din timp pentru sezonul rece, prin mai multe masuri, si anume: asigurarea unei hrane complete, de calitate si in cantitate suficienta, asigurarea unui supliment de vitamine si minerale, efectuarea deparazitarilor interne si externe la timpcu urmarirea eficientei acestora, asigurarea unui adapost optim, fara curenti de aer, amplasat intr-o zona ferita de viscol si vant, cu un asternut moale si uscat, asigurarea apei potabile la o temperatura optima, sa nu fie rece sau chiar inghetata, intretinerea si toaletarea periodica a parului sau blanii, tratarea eventualelor afectiuni cutanate ce pot duce la depilatii, folosirea unor hainute speciale adaptate pentru fiecare animalin parte.

Hrana completa trebuie sa contina minerale si vitamine in cantitate suficienta, si cel mai bine este sa ii administram un supliment in aceste perioade de tranzitie de la un climat cald la unul rece. Hrana nu este intotdeauna suficienta, suplimentarea o putem face cu fructe si legume proaspete, sau complexe mineralo-vitaminice gata preparate ce se pot achizitiona de la magazinele specializate. Un organism cu carentede minerale sau vitamine nu poate asigura buna functionare a tuturor sistemelor si pot apare disfunctionalitati cu repercursiuni asupra sanatatii.

O alta importanta o poarta actiunile de deparazitare, periodice, ce trebuie efectuate la animale, primavara si toamna fiind cele mai importante alaturi de cele din vara si iarna. Un animal ce este parazitat nu poate face fata eforturilor de asigurare a temperaturii corpului din timpul sezonului rece, consumul de energie fiind foarte mare, iar organismul poate ceda la un moment dat sub presiunea acestui efort. Hiperparzitismul este o forma grava de parazitism ce poate avea urmari fatale in sezonul rece.

Adapostul este cel mai important in sezonul rece. Acesta il putem impartii in doua categorii: animalele care stau in curte si cele care stau in casa. Animalele care stau in curte trebuie sa aiba un adapost in care sa nu existe curenti de aer, peretii sa fie bine izolati termic, ferestrele sau usile de acces sa se inchida bine, fara spatii libre prin care sa poata circula aerul, usa de acces a animalelor sa nu fie in vant sau pe directia din care bate vioscolul, daca exista posibilitatea incalzirii adapostului constituie un avantaj foarte mare. In adapost asternutul pe care animalele se odihnesc este indicat sa fie bun izolator termic, sa fie moale si curat, uscat. Putem folosi in acest sens paie, paturi, etc, important fiind sa mentinem curatenia in dapost. Ventilatia este foarte importanta in cazul adaposturilor pentru mai multe animale, iar aerisirea este bine sa o facem cand animalele sunt in padoc sau in curte.

Pentru animalele care stau in apartament trebuie sa urmarim cateva aspecte foarte importante care s-ar putea sa nu le dam prea mare importanta la inceput. Intr-un apartament cele mai periculoase zone sunt cele acoperite cu gresie si parchet, care mentin rece si pe care au fost obisnuite animalele noastre sa stea toata vara pentru a se racori. De multe ori locul preferat de afla undeva pe hol, la usa de la intrare, unde de cele mai multe ori se face curent de aer pe sub usi. Trebuie sa urmarim si sa dezvatam aceste obiceiuri, locul de odihna trebuie sa fie cu o patura,un culcus de burete sau pe o suprafata izolata termic si ferita de curentii de aer. Nu aerisiti niciodata camera in care se afla animalul si nu il lasati nesupravegheat cu geamul deschis.

Administrarea apei in sezonulrece este oproblema delicata, mai ales la animalelecarestau in curte. Apa trebuie sa fie la temperatura optima, in nici un caz sub 10 grade celsius. La animalele ce stau afara, in curte, apa de baut se va schimba des, si este indicat sa folosim vase teroizolante, din materiale gen polistiren. Daca apa din vas a inghetat trebuie schimbata cat mai repede, animalele putand ajunge la deshidratare daca apa ramane inghetata in vasul de adapare. La animalele ce stau in casa este mai usor de administrat apa si mentinerea ei la o temperatura optima, dar riscul apare la plimbarile pe afara cand are tendinta sa bea din balti care de multe ori sunt cu gheata.

Un alt aspect ce trebuie luat in considerarea este administrarea hranei care nu trebuie sase faca niciodata direct de la frigider, ci numai dupa ce a fost incalzita. Oricat de nerabdator este sa manance trebuie sa asteptam pana este incalzita bine mancarea.

Aspectul pielii si al blanii este foarte important in asigurarea unei izolatii termice eficiente. Blana sau parul trebuie bine intretinute, periate periodic si descalcite cand este cazul,administrarea de suplimete de vitamine si minerale pentru buna crestere a invelisului pilos. Afectiunile cutanate pot duce la depilare locala sau totala ce afecteaza grav gradul de izolare termica. Umezirea blanii sau a parului poate duce lascaderea dramatica a coeficientului de izolare termica. In cazul in care din diverse motive animalul s-a udat acesta trebuie uscat cat mai repede si tinut intr-un loc incalzit. Tunderea nu se face niciodata toamna, se face doar vara sau strct in caz de necesitate. In cazul existentei unor afectiuni cutanate este indicat ca acestea sa fie tratate corespunzator in timp cat mai scurt.

Pentru animalele ce stau in casa si ies la plimbare este bine ca inainte de iesirea afara sa faca miscare in casa, timp de 15-20 minute pentru incalzire. Un animal scos afara imediat ce s-a trezit este predispus afectiunilor arigore ti articulare. Tot la animalele tcrescute in casaeste indicat sa folosim hainute speciale care sa aigure protectia spatelui si a zonei rinichilor, zone cel mai frecvent afectate de temperaturile scazute. O mare atentie trebuie acordata plimbarilor pe timp de ninsoare sau de ploaie,cand blana sau parul se uda usor si nu mai ofera protectia si izolatia necesara, in aceste cazur este bine sa amanam plimbrea, sau daca nu se poate, sa folosimo hainuta impermeabila si sa scurtam timpul de plimbare la minim.

Joaca in zapada este o bucurie a cainilor care poate fi insa si cu efecte negative. Trebuie avut in vedere ca dupa aceasta cainele trebuie sa faca miscare in continuare, pana ajunge acasa unde va trebui sa il stergem insitent cu un prosop pe tot corpul. Nu il lasati sa se aseze pentru mult timp in zapada si nici sa manance din aceasta.

Primele semne ca animalulnostru a racit sunt date de starea generala care este modificata, nu mai este la fel de vioi, prefera sa doarma mai mult sau sa stea in culcusul lui, nu mai are chef de joaca, de multe ori nu mai raspunde cand este chemat si nici nu mai vine sa ne intampine. Alaturi de aceste semne apare si febra, relativ usor de detectat prin uscarea trufei si prin senzatia de cald a acesteia. La aparisia acestor semne este indicat sa mergeti la medicul veterinar care il are in evidenta pentru a preintampina alte eventuale complicatii. In afara de modificarea comportamentului, apatie, si febra, in continuarea evolutiei apare si stranutul, alaturi de tuse, cu sau fara expectoratie. Se mai pot intalni si dificultati la deglutitie. In acest moment afectiunea este destul de bine conturata si trebuie inceput un tratament adecvat. Netratarea la zimp a acestor semne poate duce la complicatii destul de grave ce pot ajunge pana la pneumonii dificil de tratat. Nu este recomandat sa incepeti un tratament fara un consult de specialitate, insa le puteti administra miere cu albastru de metil, oral, prin amestecarea a 4-5 picaturi de albastru de metil intr-o lingura de miere. Primele zone afectate sunt faringele si laringele iar mierea actioneaza ca un pansament calmand iritatia mucoasei. Faringoseptul este un medicament ce poate fi administrat dar avand in vedere ca animalele nu pot mentine comprimatul in cavitatea bucala, il putem pisa si administra odata cu mierea in amestec cu aceasta. Aceasta administrare nu exclude vizita la medicul veterinar.

Agravarea semnelor se manifesta prin pusee de febra, lipsa apetitului, tuse puternica cu expectoratie ce are aspect de spuma alba, uneori galbuie, animalul este ragusit, in cazul cainilor nu mai poate latra, sau are un latrat ragusit, dificultati la respiratie, capacitate scazuta de efort, deshidratare, slabire.Aceste afectiuni pot apare si la cainii care latra foarte mult cand temperatura este scazuta.

Tot datorita anotimpului rece pot apare si afectiuni urinare, asa zise “raceli urinare”, care se manifesta prin urinari dese, cu cantitati mici de urina, de multe ori fara a putea fi controlata mictiunea, urinarea fiind neanuntata si necontrolata, febra, deshidratare, apatie, lipsa apetitului. Si in aceste cazuri este indicat sa mergeti de urgenta cu animalul la medicul veterinar pentru investigatii si administrarea unui tratament eficient.

Evolutia acestor afectiuni este rapida, semnele pot apare in doar doua, trei zile, iar tratamentuleste de lunga durata in majoritatea cazurilor.

Tratamentul se face cu antibiotic, de multe ori cu spectru larg, calmate ale tusei, suplimente mineralo-vitaminice si stinulatori ai sitemului imun. Este obligatoriu ca acest tratament sa se faca de catre un medic veterinar care sa si urmareasca evolutia pe timpul tratamentului.

Prevenirea acestor afectiuni se face prin asigurarea unor conditii optime de adapostire, o hrana de calitate, completa, administrata conform unui program bine stabilit si in cantitate suficienta. Mentinerea starii de sanatate prin efectuarea operatiunilor sanitar –veterinare periodice poate fi suficienta pentru evitarea afectiunilor respiratorii induse de anotimpul rece. Orice suspiciune care apare este bine sa o verificati si chiar sa cereti sfatul medicului veterinar, deoarece este mai usor sa previi decat sa tratezi.