Miazele


Sunt parazitoze determinate de dezvoltarea larvelor insectelor diptere in tegument, organe cavitare,si alte tesuturi.

Estroza, determinata de Oestrus ovis, larvele acestuia fiind parazite obligatoriu in cavitatile nazale si sinusurile frontale la ovine. Larvele sunt fusiforme, albe-opace. Sursele de paraziti sunt animalele infestate, contaminarea facandu-se la pasune, mai ales in zile cu climat cald. Larvele actioneaza prin iritatii, reactii inflamatorii locale sau generale in functie de amploarea parazitarii,sau leziunile se pot complica septic. Cand se produce moartea larvelor in sinusuri apare o magma fluida, cu continut purulent, iar mucoasa este edematiata.

Simptomele clinice pot debuta cu modificari de comportament: oile se aglomereaza in incercarea de protejare; in faza de coriza are loc migrarea si dezvoltarea larvelor; in infestatii masive pot apare stranut, prurit nazal. In faza de sinuzita semnele se traduc prin stranut persistent, tuse, jetaj seromucos ce poate devenii purulent. Mucusul se usuca formand cruste pe nari, animalele prezinta miscari de scuturare a capului, isi freaca nasul de pamant. In cazul cand larvele ajung la meninge apar manifestari nervoase, ataxie, astazie, semne de encefalita. Aparitia tusei semnifica prezenta larvelor in bronhii sau pulmoni, cu agravarea acestora ducand pana la moarte.Frecvent evolutia este favorabila cu vindecare consecutiv eliminarii spontane a larvelor mature. Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice si e evidentierii larvelor in cavitatile azale. Tratamentul se face de obicei cu Rafoxanid, Nitroxinil, Closantel, Neguvon.

 

Rinestroza equina (miaza cavitara a calului) este produsa de larvele insectei Rhinoestrus purpureus, ce paraziteaza in cavitatile nazale, faringe, laringe, si determina rinite, tuse, tulburari respiratorii ce pot duce la un final fatal.

 

Miazele cutanate afecteaza in special ovinele, prin dezvoltarea pe piele, plagi sau cavitatile naturale a larvelor de diptere Calliphoridae sau Sarcophagidae, si se pot intalni si la alte specii, inclusiv la om. Contaminarea se face in special vara si toamna. Receptivitatea este influentata de specie, rasa, stare de intretinere. S+a constatat ca larvele de Lucilla sp.care ataca si tesuturile sanatoase la ovine, dar la alte mamifere paraziteaza doar tesuturile necrozate. Climatul umed si cald favorizeaza aparitia miazelor cutanate. Larvele eclozionate se hranesc cu celule descuamate, exsudate, secretii producand iritatii locale cu eritem, ca apoi sa migreze catre tesutul conjunctiv subcutanat determinand eroziuni puternice, iarin infestatii masive chiar cavitatii cu necroze puternice. Pielea necrozata se sfaceleaza si pot apare plagi de 1-2 cm adancime, rotunde, cu aspect de crater, cu prurit si aparitia unor induratii in tesutul limitrof leziunii. Clinic se observa agitatia ovinelor, bat din picioare, tendinta de a apuca cu gura zona afectata, prurit intens. Lana se desprinde usor, apar depilatii, necroze si chiar secretii purulente. Leziunile emana un miros respingator, iar parul are aspect aglutinat. Starea generala se depreciaza, animalele slabesc, apar stari depresive, febra, decubit. In functie de zona afectata miazele se impart in miaze ale corpului, miaza caudala si pericaudala, miaza pericornuala, miaza mamara. Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice si prin identificarea larvelor. Tratamentul consta in administrarea de substante larvicide, sub forma de aspersiuni cu presiune in zonele afectate, folosindu-se Neguvon, Neocidol, Piretroizi, Avermectine. Profilaxia infestatiilor cu miaze consta in efectuarea deparazitarilor periodice, aplicarea de unguente cu insecticide, alternanta substantelor folosite pentru deparazitari, mentinerea uscata a lanii, combaterea starilor diareice, tunderea cu atentie pentru evitarea producerii plagilor. Distrugerea insectelor diptere miazigene prin utilizarea capcanelor.