Hamul complet

Hamul pentru recuperare este un mijloc foarte util si practic pentru exercitiile de recuperare si fizioterapie. Poate fi folosit doar cand pacientul este ajutat de cineva, pentru perioade limitate de timp, pentru plimbare sau exercitii de recuperare. Nu este recomandat pentru plimbari lungi datorita efortului prelungit din partea proprietarului. Pentru plimbari mai lungi sau pentru perioade mai lungi recomandam un carut din duraluminiu. Este din chinga de material sintetic, cu latimi variate in functie de talia pacientului, care asigura o rezistenta sporita si o curatare usoara in caz de nevoie. Se poate spala usor la masina de spalat, iar datorita materialului sintetic uscarea este rapida.

Se poate folosi cu sau fara ajutorul lesei, insa este recomandat sa folosim si lesa, tinuta in aceiasi mana cu hamul pentru a fi mai usor de controlat directia de deplasare a pacientului. Este alcatuit din doua parti care pot fi folosite impreuna sau fiecare separat, fiecare fiind prevazuta cu maner din chinga care poate fi tinut cu mana sau de care se poate prinde lesa. Ambele hamuri cand sunt montate impreuna se pot controla si sustine cu un maner din chinga reglabil pe inaltime in functie de talia pacientului.

Punerea si scoaterea hamului de pe pacient se face asemanator unui ham clasic, inchidere cu catarame tip trident. Este special conceput sa nu produca iritatii sau rosaturi la nivelul pielii.

Partea anterioara este asemanatoare unui ham clasic, cu reglarea diametrului pentru gat si torace si deschidere rapida pentru fiecare. Acest ham asigura un sprijin in zona anterioara a corpului prin sustinerea toracelui in zona pieptului si postaxilar. Poate fi folosit singur pentru afectiuni ale picioarelor din fata, sau combinat cu hamul posterior pentru o sustinere partiala sau totala a pacientului. Pentru folosirea ambelor hamuri, anterior si posterior, exista un sistem de prindere si reglare cu banda velcro.

In functie de necesitatile pacientului anumite parti ale hamului pot fi ranforsate pentru o rezistenta sporita sau se pot mari suprafetele de sprijin.

Partea posterioara este diferita, fiind de o conceptie speciala, pentru a prelua greutatea partii din spate a pacientului cat mai natural posibil. In acest sens, hamul posterior preia greutatea partii din spate prin sustinerea bazinului si a partii posterioare a abdomenului. Pentru un spor de confort este prevazut cu znumite zone cu latime mare pentru o sustinere uniforma.

Hamul posterior poate fi folosit cu sau fara partea anterioara, oferind un sprijin pentru partea posterioara, de la simpla mentinere in pozitie patrupodala pana la sustinere totala.

Pentru a fi usor de manevrat este prevazut de un maner din chinga de care se poate tine cu mana direct sau cu lesa.

Este recomandat la folosirea doar a hamului posterior, pacientul sa aiba si lesa cu care vom putea controla directia de deplasare.

Hamul este construit in functie de talia pacientului, pe baza dimensiunilor acestuia, masurate pe baza schemei de mai jos:

ham masuratori copy

A= Circumferinta la baza gatului;

B= Circumferinta toracelui in zona axilara, (in spatele picioarelor din fata);

C= Circumferinta abdomenului inaintea picioarelor din spate;

D= Distanta de la piept pana in zona axilara, in spatele picioarelor din fata;

E= Distanta de la picioarele din fata la picioarele din spate;

F= Latimea piciorului din spate la nivelul abdomenului.

Dimensiunile se masoara in centimetri si se pot face cu un metru de croitorie.