Deratizarea si decontaminarea gospodariei

Actiunile de dezinsectie si deratizare se executa in anumite etape pentru a avea rezultate optime.

Exista mai multe tipuri de dezinsectii si deratizari in functie de scopul si momentul desfasurarii acestora. In acest sens este dezinsectia profilactica ce vizeaza distrugerea insectelor si acarienilor semnalati pe tot parcursul anului, actiune ce se executa periodic, la intervale bine stabilite in functie de zona geografica si istoricul epidemiologic local.

Dezinsectia de necesitate se efectueaza imediat dupa suspicionarea sau confirmarea unei infestatii cu acarieni. Ea se repeta in functie de ciclul biologic al daunatorului. Acest tip de dezinsectie poate fi in functie de suprafata acoperita generala, partiala sau totala.

Prin deratizare se iau masuri de limitare a inmultirii si distrugere a rozatoarelor. Procedeele de deratizare sunt chimice si biologice. Procedeele chimice sunt reprezentate de toxice de ingestie si toxice respiratorii.

Odata instalata prmavara isi intensifica activitatea si rozatoarele din gospodarie care incep sa iasa la cautat de hrana si sa sape noi galerii. Problemele create de rozatoare se refera la bolile transmise de acestea si la paguele materiale directe si indirecte.

Speciile de rozatoare cele mai intalnite sunt sobolanul de canale, sobolanul de acoperisuri, soarecele domestic, soarecele de camp.

Evaluarea gradului de infestare se face pe baza urmelor lasate, si anume: fecale, mancare inceputa, urme de mers, numarul de galerii, observarea circulatiei rozatoarelor spre si dinspre zonele de hrana si adapare, si eventuale cadavre.

 

Inainte de inceperea actiunilor de dezinsectie si deratizare trebuie facut un plan de actiuni care trebuie sa cuprinda:

-evacuarea animalelor din adaposturi si gazduirea lor pe tot parcursul actiunilor intr-un adapost temporar

-evacuarea gunoiului si a deseurilor de origine animala

-evacuarea resturilor de furaje

-evacuarea utilajelor si instalatiilor mobile sau usor demontabile

-curatarea mecanica a incintelor, initial cu perii si raclete apoi cu jet de apa calda, incepand cu tavanul, peretii si in final pardoseala, acolo unde materialele de constructie permit acest lucru.

-aplicarea substantelor de dezinsectie si deratizare

-inchiderea si sigilarea usilor de acces, a ferestrelor si a gurilor de ventlatie a incintelor si lasarea timpului necesar pentru actionarea substantelor utilizate

-dupa trecerea timpului de actiune se desigileaza usile, ferestrele si gurile de aerisire, se face o aerisire temeinica pentru evacuarea gazelor nocive rezultate.

-efectuarea unei curatenii mecanice cu jet de apa pentru inlaturarea resturilor de substante utilizate

 

Actiunile de dezinsectie si deratizare trebuiesc planificate din timp si tinut cont de numarul de animale din gospodarie, de conditiile climatice si de indicatiile substantelor ce se vol folosi.

La evacuarea animalelor din adapost se vor evita aglomerarile la usile de evacuare. Trebuie sa tinem cont si de eventualele agresiuni intre indivizi. Nu trebuie uitat nici faptul ca animalele in carantina sau cu afectiuni in tratament trebuie tinute separat de restul indivizilor.

Trebuie sa evitam transferul animalelor pe timp de ploaie sau ninsoare, fapt ce poate favoriza aparitia bolilor afrigore.

Evacuarea gunoiului si a deseurilor de origine animala presupune maturarea peretilor, a tavanului si mai ales a pardoselii si incarcarea acestora in roaba. Depozitarea acestor deseuri trebuie sa se faca intr-un spatiu special, cu suprafata betonata si ingradit. Este important ca in acest spatiu sa nu aiba acces animalele si persoanele neavizate. Preluarea acestora se face de firme specializate.

Evacuarea resturilor de hrana se face pentru a evita contaminarea acesteia cu substantele de dezinsectie. Se pun in recipienti curati, departe de substantele chimice si preparatele pentru dezinsectie si deratizare.

Demontarea instalatiilor mobile se face pentru a putea face o curatenie buna, amanuntita si pentru a verifica buna functionare a acestor utilaje, moment prielnic si pentru operatii de intretinere.

Curatarea mecanica se refera initial la indepartarea grosiera a mizeriei, cu lopeti si raclete, incarcarea acesteia in roaba si transportarea pana la zona special amenajata.

Urmeaza o curatare cu jet de apa calda,la presiune mare, care finiseaza curatenia si pregateste suprafetele pentru aplicarea substantelor decontaminante. Curatenia aceasta incepe de la tavan , se continua cu peretii si in final pardoseala.

Trebuie sa se asigure o scurgere buna a apei reziduale rezultate in urma curateniei, iar aceasta sa sufere un proces de epurare inainte de a fi eliberata.

Substanta decontaminanta se dilueaza si se aplica confrm instructiunilor acesteia. Este foarte important ca inainte de manipularea cu substante toxice sa citim cu atentie instructiunile acestora si masurile de siguranta

Aplicarea substantelor de decontaminare si deratizare se face tinand cont de anumite aspecte: pentru insecte se va insista in locurile de imbinare a peretilor, in muchiile dintre placile de faianta sau gresie, in colturile de la tocurile usilor si geamurilor, in zone cu tevi, in apropierea adapatorilor, dulapurilor, pragurilor, instalatiilor de ventilatie, etc. Pentru aplicarea momelilor impotriva rozatoarelor trebuie sa tinem cont de zonele de tranzit si de traseele acestora. Un mod de a afla aceste zone il reprezinta fecalele de sobolani, gaurile pe care acestia le rod, sau in crapaturile in pardoseala, in pereti, spatiile dintre pereti si tavan, sistemele de canalizare, galerii in pamant, poduri, soproane, patuluri, cotete, etc.

Dupa prepararea substantei pentru decontaminare, aceasta se foloseste conform instructiunilor si apoi se lasa sa actioneze timpul necesar.

Momelile se vor aplica in zone de tranzit al rozatoarelor, in colturile incaperilor, langa gurile de acces in galerii, in zonele cu umezeala ce pot constitui surse de apa pentru adapare. Momelile se vor amplasa in cutii speciale sau locuri inguste pentru a nu avea acces decat rozatoarele. Trebuie acordata importanta maxima amplasarii si securizarii momelilor deoarece acestea sunt foarte toxice si foarte periculoase pentru oameni si animale domestice sau salbatice.

Mare atentie trebuie acordata celor ce manipuleaza substantele chimice, acestia vor purta manusi de protectie, masca, salopeta si ochelari de protectie. Se vor spala mainile din abundenta cu apa si sapun. In cazul in care s-a contaminat si imbracamintea aceasta se arunca odata cu deseurile. Se va avea in vedere disponibilitatea antidotului in caz de accidente. Este complet interzis fumatul, consumul de alimente sau lichide in timpul actiunilor de decontaminare si deratizare.

Dupa aplicarea substantelor se va lasa timpul necesar de actiune, specificat de producator, si in acest sens se vor incuia ferestrele si usile de acces si se vor pune afise de avertizare.

Dupa trecerea timpului de actiune a substantelor se vor deschide ferestrele si usile de acces si se va face o aerisire temeinica inainte de a se trece la adunarea momelilor ramase si a cadavrelor de sobolani. Dupa aerisire se trece la adunarea momelilor ramase, adunarea cadavrelor de sobolani si apoi la o spalare temeinica a suprafetelor, cu jet de apa calda pentru a inlatura urmele de substante chimice ce pot fi periculoase pentru animalele domestice.

Dupa asigurarea conditiilor optime de adapostire se reintroduc instalatiile din adapost, se verifica functionalitatea acestora, si in final se reintroduc animlele din adapostul temporar.

In afara de momeli se mai folosesc si toxice gazoase impotriva rozatoarelor, dar necesita conditii speciale de utilizare si pregatire a personalului, si nu sunt recomandate a fi utilizate in gospadarii. Se mai foloseste ca metoda de “evacuare” inundarea galeriilor de sub pamant cu furtunul cu apa. Capcanele sunt utile in cazul unei populatii mai putin numeroase de rozatoare. O solutie mai comoda si cu eficacitate buna o reprezinta aparatele cu ultrasunete impotriva rozatoarelor, majoritatea fiind eficiente si impotriva cartiselor. Acestea sunt pentru interior si pentru exterior, si se tin permanent in priza, avand un consum foarte mic de energie electrica. Ultrasunetele sunt total imperceptibile pentru urechea omului si inofensive pentru animalele domestice sau salbatice.

O mare atentie trebuie acordata si strangerii cadavrelor de sobolani,care sunt foarte periculoase pentru alte animale, fiind foarte otravitoare. Din acest motiv se vor face controale dese pentru culegerea tuturor cadavrelor, si depozitarea acestora in zone sigure, unde nu este posibil accesul persoanelor neautorizate sau al animalelor.

Activitatile de dezinsectie si deratizare sunt reglementate legislativ, astfel OMS 536/1997 (art 146 si art 147)
Art. 146. – Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, primariile si agentii economici au obligatia de a organiza si desfasura actiuni de combatere a artropodelor si rozatoarelor vectoare de maladii transmisibile si/sau generatoare de disconfort, la solicitarea si cu indrumarea tehnica de specialitate a inspectoratului de politie sanitara si medicina preventiva teritorial.
Art. 147. – Cetatenii cu gospodarii individuale si asociatiile de locatari au obligatia de a asigura combaterea si stingerea focarelor de artropode si rozatoare vectoare de maladii transmisibile si/sau generatoare de disconfort din gospodaria proprie sau din spatiile pe care le detin.

Ca metoda naturala de combatere a rozatoarelor este recomandabila o pisica de curte, buna vanatoare.

 

Substantele pentru dezinsectie cel mai des folosite sunt de obicei cu spectru larg de activitate dintre care amintim:

 

K-otrine EC 15 este un insecticid cu spectru larg de actiune, eficient pentru: gandaci, viespi, furnici, muste, pureci, plosnite, molii, gandaci de depozite, pestisorul argintiu, plosnita celulozei. Doza este intre 50-100 ml la 5 litri de apa, pentru suprafete intre 50 si 100 metri patrati, functie de densitatea insectelor. Se aplica ori de cate ori este necesar.

Fendona este recomandat pentru combaterea mustelor si gandacilor de bucatarie, tantarilor, puricilor, plosnitelor si a altor insecte. Dozele sunt asemanatoare ca la K.otrine.

Baygon este un lichid concentrat foarte eficient pentru gandacii de bucatarie, capuse, greieri, urechelnite, miriapode, cari, plosnite, purici, tantari, etc

Se mai folosesc Regent, Sanivos, Parasect in concentratii de 5 %, in spatii in exterior sau in spatii inchise in absenta oamenilor sau animalelor. Substantele se pot folosi cu ajutorul unor dispozitive si sub forma de ceata, de ex Coopex, Fumitox.

Pentru dezinfectia generala se mai pot folosi: Virkon, Javel, Desogen, Piretroid S si P, formol.

 

Pentru combaterea rozatoarelor se folosesc substante chimice sub mai multe forme, cum ar fi: momeli, prafuri, adezivi.

Momelile pot fi proaspete, care au consistenta moale, fabricate din faina, grqasimi animale si vegetale, zahar si arome care le confera o aroma placuta pentru rozatoare. Din aceasta categorie putem mentiona ca si produse Varat, Colbrom, Racumin Paste, Rat Killer Perfekt Pasta si Rattidion.

Momeli sub forma de cereale proaspete, grane, boabe, expandat, la care se folosesc grau, porumb, ovaz, orez, amestecate cu substante aromatizante si zaharuri pentru imbunatatirea aromei. Acestea sunt direct sub forma de boabe sau in pliculete care se pot observa usor daca au fost consumate. Exemplu de produs: Klerat, Bromobleu, Brodibleu

Momeli parafinate ce se folosesc in conditii de mediu particulare, unde este necesara conservarea pentru un timp mai indelungat a momelilor in conditii de umiditate crescuta.

Ca si produs putem exemplifica Protect, Storm, Notrac Block, Rat Killer Perfekt Cuburi

 

Prafurile se folosesc prin tapetarea zonelor pe unde circula rozatoarele, si prin toaletarea blanii ingereaza toxicul.

 

Substantele adezive actioneaza prin imobilizarea indivizilor in diferite locuri strategice pe caile de acces ale rozatorelor.