Demodeciile

 

 

Boli parazitare produse de acarieni din genul Demodex, ce paraziteaza la caine, pisica, oaie, capra, taurine, porc, cal si om.

 

Speciile de Demodex paraziteaza in foliculii pilosi, in glandele sebacee, in glandele sudoripare si in glandele mixte sebacee-sudoripare.

Stadiile de dezvoltare ale parazitului se desfasoara pe aceiasi gazda, iar durata ciclului biologic este de 9-10 zile.

 

Demodecia canina (demodexoza, acnee parazitara, demodicoza, piodemodecie) afecteaza frecvent cainii tineri, parazitand in zonele conductului auditiv extern, in zona pleoapelor, hranindu-se cu sebum. Sursele de contaminare sunt reprezentate de cainii infestati, cu evolutie acuta sau cronica (latenta). In afara gazdei parazitii rezista pana la 6 zile. Contaminarea se realizeaza prin contact direct, in principal de la mama in primele ore de viata.

Receptivitatea este influentata de rasa (mai frecvent la rasele cu parul scurt, boxer, sharpei, teckel, dalmatian, dobermann, dog german, dar poate apare si la yorkshire, bobtail, chow-chow; sexul poate influenta receptivitatea, masculii fiind mai frecvent infestati; varsta este un factor important, demodecia fiind frcventa la cainii tineri,rar la adulti sau batrani; starea de intretinere si carentele cresc receptivitatea si aparitia semnelor clinice; starea pielii poate afecta receptivitatea, pielea seboreica, cu pH alcalin favorizand dezvoltarea parazitilor; imunitatea influenteaza major receptivitatea, scaderea imunitatii crescind posibilitatea manifestarii clinice a demodeciei, iar la aparisia semnelor clinice apare si o imunosupresie ce se majoreaza odata cu evolutia bolii.

Clinic sunt mai multe forme evolutive:

Forma simpla (uscata) debuteaza cu eritem in zona capului, in jurul ochilor, pe obraz, urechi. Apar tulburari de cheratogeneza, apar scvame fine pielea avand aspect rugos. Apare seboree, pielea fiind unsuroasa, depilatii in jurul ochilor, peribucal, dar poate apare si pe gat, piept, torace, membre.

Demodecia supurativa pustuloasa (piodemodecie) apare datorita complicarii septice a leziunilor cutanate, frecvent cu Stafilococcus aureus, Pseudomonas, Proteus si Pseudomonas. Pustulele formate sunt alb-galbui, superficiale, sau violacee, profunde. Depilatia este difuza, apare puroi sangvinolent la nivelul pielii, durere, prurit. In timp apar cruste groase, pielea se tumefiaza cu aparitia de leziuni ulcerative. Stare generala modificata, anorexie, slabire, aspect de „caine batran”, limfonodulii sunt mariti si durerosi.

Diagnosticul este dificil de pus in faza initiala a bolii, se va tine cont de varsta, antecedentele la alte exemplare, familii. Confirmarea se face prin examinarea raclatului cutanat profund la microscop, in mai multe preparate de examinare. Se face diagnostic diferential de raia sarcoptica si alte afectiuni cutanate.

Prognosticul este rezervat datorita posibilitatii reidivei.

Tratamentul se realizeaza cu Neguvon solutie apoasa prin frictionare locala, cateva zile la rand, dar atentie la riscul aparitiei intoxicatiei (antidot – atropina); Amitraz, suspensie apoasa, prin spalare, cu repetare la 14 zile, de 2-3 ori; avermectine (Ivomec), 0,2 – 0,3 mg per kg corp, repetat la 7 zile.

Demodecia la pisica este intalnita mai rar, produsa de Demodex cati. Simptomele sunt mai discrete, cu aparitia depilatiilor pe cap, pleoape si periocular, pe gat; otita cu demodecsi in cerumen. Diagnosticul se pune pe baza exminarii raclatului cutanat din zonele depilate. Tratamentul este prin frictionarea saptamanala, totala, cu Amitraz, 0,025 lamie. S-a mai folosit si Malathion 0,5 %.

 

Demodecia bovinelor este produsa de Demodex bovis, regasita in aproape toate tarile, cu repercursiuni grave asupra productiilor. Boala apare mai frecvent la vacile de lapte, sporadic. Debutul este cu o dermatita nodulara fara prurit, in zona axilara, gat, articulatiile scapulo-humerale, bot, jaret, in jurul nodulilor pot apare cruste mici si depilatii, iar continutul nodulilor este purulent-sangvinolent. Pentru tratament se folosesc suspensii de Amitraz sau Trichlorfon prin frictionari locale.

 

Demodecia caprinelor este produsa de Demodex caprae, afectand frecvent tineretul de 1-3 ani. Contaminarea se face frecvent prin contactul direct al iezilor cu mamele infestate, sau indirect prin fecale, obiecte din adapost. Infectia seppoate transmite si transplacentar.Leziunile apar in zona capului, gatului, grebanului, flancuri, lateralele toracelui, membre si mai rar zona dorso-lombara si abomen. Initial apar mici eriteme, papule dure ce dau aspect neuniformparului. Prin abcedarea nodulilor se scurge un lichid alb-galbui bogat in paraziti. La animalele tinere leziunile pot fi generalizate, cu modificarea starii generale, anemie, slabire progresiva ce poate duce pana la moarte. Diagnosticul de certitudine se pune pe baza examenului la microscop a raclatului de piele.Tratarea bolii se face cu Neguvon prin aplicatii locale repetate la 3 zile.