Comparatie rase de caini: Ciobanesc German, Dobermann si Dog Argentinian

In acest moment numarul raselor de caini recunoscute a trecut de 400, rase avand origine zoologica comuna, dar cu caracteristici morfologice, comportamentale si aptitudini foarte diferite.

Cainele (Canis Familiaris) este cel mai cunoscut animal domestic de pe tot globul, si de aproape 20.000 de ani traieste alaturi de om, impartind cu acesta toate aspectele vietii, placute sau mai putin placute. Fara a tine cont de rasa, dimensiuni si aptitudini cainele este considerat un companion, un colaborator care ne ajuta, ne ofera neconditionat dragostea si devotamentul sau. Un caine nu este doar un caine si atat sau o jucarie, este o fiinta vie cu o mare sensibilitate in evolutia caruia omul are un rolfoarte important

In acest articol vom prezenta trei rase de caini, cu avantajele si dezavantajele fiecareia. Vom lua trei rase din categorii diferite, si anume: Ciobanesc German, care face parte din categoria cainilor ciobanesti, Dobermann, care face parte din categoria cainilor Pinscher, si Dogul Argentinian care face parte din categoria cainilor de paza.

Sunt trei rase da caini diferite si care sunt intalniti tot mai des pe strada, in parc, in tarcul pentru caini. Din ce in ce mai multi tineri isi doresc un caine mare, care sa para agresiv precum Dogul Argentinian sau Dobermann-ul, rase care castiga din ce in cemai mult teren in preferintele doritprilor de caini.

Ciobanescu German este un caine bine cunoscut de catre toti, dar putini stiu ca se mai numeste si Ciobanesc Alsacian, dar cu siguranta toti il stim drept Caine Lup.

Dobermannul este o rasa recunoscuta destul de recent, putin peste un secol, in prezent are o popularitate din ce in ce mai mare.

Dogul Argentinian este o rasa folosita pentru a haitui puma si porcul salbatic, si chiar daca la introducerea in Italia a fost prezentat ca fiind un caine periculos si feroce, el nu este deloc asa.

Ciobanescul German are corpul alungit, robust cu musculatura bine dezvoltata, corpul sau se inscrie intr-un triunghi, inaltimea la greaban este mai mica decat lungimea corpului. Capul este lat intre urechi, bot alungit, cu linia nasului dreapta si trufa neagra, iar dentitia in foarfece. Ochii sunt alungiti, de culoare maro si marime medie. Urechile sunt drepte, medii, cu baza larga si prinse sus. Parul este semilung, aspru, dur, compact si cu puf intre firele de par. Culoarea este neagra cu pete maro deschis sau gri, sau poate fi neagra complet, gri complet, sau gri cu pete maro. Spatele este drept si abdomenul este semiretras. Coada este prinsa jos, cu par des, de lungime medie, insa Dobermannul este un caine sprinten si nervos, rapid si agil, cu o forta musculara uimitoare, este un adevarat atlet. Capul este alungit, cu linia fruntii paralela cu linia nasului, botul este alungit dar nu foarte ascutit. Ochii au culoare inchisa, migdalati si atenti, parul este scurt,lipit de corp si dur, de culoare neagra sau albastra, cu pete ruginii deasupra ochilor, pe bot, pe piept, pe labe si la baza cozii. Linia spatelui este scurta, abdomenul neretras, coada se continua de la linia spatelui, de obicei amputata, Dogul Argentinian spre deosebire de cei doi are un schelet si o musculatura puternica, si este catracterizat de parul scurt si des complet alb imaculat. Botul este usor concav inpartea superioara, trufa este neagra, ochii sunt de culoare inchisa sau maro, urechile sunt prinse sus, semidrepte sau drepte. Spatele este robust, musculos si drept, coada este lunga, purtata sus.

Diferentele intre cei trei sunt destul de mari, de la par semilung la scurt, parul scurt nu necesita nici un fel de intretinere, in schimb parul Ciobanescului German trebuie periat periodic, naparlirea fiind mai accentuata la acesta; coloritul de la negru la Dobermann si Ciobanesc German, la negru cu maro la Ciobanesc German, pana la alb imaculat la Dog Argentinian. Constitutia difera si ea, musculoasa la Dog, robusta la Ciobanesc pana la atletica la Dobermann. Nici unul din caini nu este agresiv daca este invatat, ingrijit si dresat corect, agresivitatea fiind determinata de tratamente comportamentale inadecvate.

Temperamentul Ciobanescului German este echilibrat, fiind un caine de incredere, inteligent, curajos. Daca este educat si dresat corespunzator este un tovaras credincios intregii familii din care face parte. Este foarte activ, atent si harnic, are nevoie de multa miscare. Temperamentul Dobermannului este determinat de utilitatea rasei: paza si urmarire, fiind inteligent, puternic si daca este necesar chiar agresiv. Dispune de o mare capacitate de invatare si de aceea trebuie facut un dresaj corect sau educat cu mare seriozitate. Este un caine exceptional pentru lucru, este devotat total unei singure persoane, are un simt al mirosului foarte dezvoltat, si o intuitie deosebita,avand tendinta de a actiona imediat ce a inteles intentiile stapanului, in special femela care este mai atenta decat masculul. Dogul Argentinian este rapid, in ciuda taliei, tenace si rezistent. Este un caine bland, calm, dornic de joaca, dar care este foarte bun pentru haituire si aport. Este prietenos, amator de mangaiere.

Ingrijirea Ciobanescului German necesita o parte din timpul crescatorului, parul acestuia necesita periere la intervale regulate de timp. Este un caine dornic de miscare,trebuie saii asiguram miscarea zilnica, preferabil sa aiba o curte in care sapoata alergain voie,dar se poate adapta si la viata de apartament destul de usor. Dobermannul are si el nevoie de multa miscare pentru a se mentine in forma, poate sa locuiasca si in apartament cu conditia sa faca plimbari cat mai dese in parc, si trebuie sa locuiasca obligatoriu cu stapanul fiind foarte atasat de acesta. Dogul Argentinian fiind un caine de vanatoare si paza, de talie mare, are nevoie de hrana de calitate, suficienta, bogata in minerale si vitamine. Miscarea in aer liber este foarte importanta pentru el, plimbarea fiind cel mai indragit moment, fiind intotdeauna dornic de miscare.

Toate cele trei rase se pot creste intr-un apartament dar ar prefera o curte unde sa poata face miscare permanent, aspect ce se poate suplinii prin plimbari mai lungi. Talia celor trei rase se incadreaza la cea mare, spatiul necesar fiind pe masura. Un aspect ce trebuie avut in vedere la Ciobanescu German este ingrijirea parului prin periere periodica, spre deosebire de Dobermann si Dog Argentinian unde perierea nu este necesara fiind totusi indicata la intervale mai mari. Hranirea celor trei rase este relativ asemanatoare, toate au nevoie de o hrana completa, cu aport suficient de minerale si vitamine. In perioada de crestere sunt indicate la toate cele trei rase prezentate, suplimente de minerale si vitamine pentru o dezvoltare corecta a musculaturii si sistemului osos. Comportamentul acestora este putin diferit, Ciobanescu German fiind un caine cu aptitudini dovedite pentru dresaj de specialitate, ca si caine utilitar, Dobermannul si Dogul Argentinian fiind caini ce se pot dresa in special pentru paza si protectie. Bolile frecvente la aceste rase sunt legate de talia acestora, afectiuni cardiace si articulare ce apar in special in a doua parte a vietii. Toate trei rasele se pot adapta destul de usor la conditiile oferite de stapan, dar Dobermannul este cel mai pretentios in acest sens, dorind sa stea alaturi de stapan permanent si fiindu-i loial doar acestuia si accepta restul persoanelor din familie, in timp ce Dogul Argentinian si Ciobanescu German sunt mai permisivi si mai prietenosi cu strainii.

Daca dorim un caine pentru toata familia, sa se joace cu copiii, sa iesim cu el in parc la plimbare, cel mai indicat din cei prezentati este Ciobanescul German, daca dorim un caine care sa ne fie alaturi si cu care sa ne putem juca dar sa ne ofere si protectie atunci vom alege Dogul Argentinian, iar Dobermannul va fi alegerea noastra daca ne dorim un caine de paza si protectie, care sa fie alaturi peste tot de noi dar care sa ii oferim si un dresaj serios si riguros pe care il vom exersa permanent.