Animale exotice in apartament

 

 

Majoritatea avem acasa un caine sau o pisica, dar daca facem parte din cei care isi doresc ceva mai mult, ceva iesit din comun, ceva deosebit?

Animalele exotice sunt din ce in ce mai populare la noi, si treptat ivatam mai multe despre ele si despre modul lor de viata.

Cand vine vorba despre un animal exotic de multe ori constatam ca stim destul de putine despre modul lor de viata. Inainte de a ne propune sa ne luam un animal exotic trebuie sa stim exact ce ne dorim. Dupa ce am stabilit ce ne dorim urmeaza partea cea mai importanta, si anume documentarea amanuntita asupra modului de viata, asupra conditiilor de crestere si intretinere, hrana si modul de administrare, dar trebuie sa avem in vedere si spatiul de care dispunem. Ne vom referi la animalele ce se pot creste in terariu si trebuie sa stabilim din timp locul unde va sta acesta.

Tarantule

Dimensiunile terariului sunt in functie de cat de mare va fi „locatarul” si de cat spatiu are acesta nevoie. Cea mai simpla metoda este sa achizitionam un terariu cu set complet de accesorii, ceea ce ne va scuti de multe batai de cap. Ca si dotari generale ale unui terariu putem aminti lampa de iluminare care poate avea si rolul de incalzitor, incalzitor, termometru, higrometru, substrat, sistem de ventilatie. Pentru fiecare specie este recomandat sa punem in interior crengi, coji de copac, pietre, vase de lut, plante chiar care sa imite mediul natural si care sa ofere un mediu propice pentru constructia unei ascunzatori. In functie de mediul in care traieste terariile pot fi lungi, pentru speciile care traiesc pe sol, sau inalte pentru speciile care traiesc in arbori. Inainte sa achizitionam sau sa ne construim un terariu trebuie sa stabilim ce animal exotic vom creste, si anume:

Tarantula, este de fapt un paianjen de dimensiuni mici ce traieste in sudul Europei, dar termenul de tarantula este atribuit oricarui paianjen mare si paros. In aceasta categorie intra specii din genul Theraposidae, care contine peste 30.000 de specii in toata lumea. Cresterea acestora nu este deloc dificila, o masa pe saptamana este de cele mai multe ori suficienta, nu transmit nici un fel de boala la oameni, iar o eventuala muscatura poate fi comparata cu o intepatura de albina. Ele pot fi manevrate fara probleme si fara riscul de a fi muscati, dar trebuie sa tinem cont ca sunt inzestrate cu arme redutabile, chiar daca evita sa le foloseasca fata de adversari mai mari. Este bine totusi sa evitam cat mai mult manevrarea acestora, si nici ele nu sunt incantate sa fie deranjate. Trebuie stiut ca tarantulele sufera un proces de naparlire, care reprezinta o etapa de dezvoltare, ce dureaza intre 1 -2 saptamani. Este o perioada in care este indicat sa o lasam in liniste, o perioada in care nu are apetit, si in care tarantula trece prin modificari majore. Este o perioada in care tarantula este mult mai sensibila, si orice neatentie a noastra poate avea urmari neplacute. Cele mai sensibile sunt exemplarele tinere sau mai in varsta. Mediul in care le vom creste trebuie sa respecte cateva conditii, mai precis temperatura optima trebuie sa fie intre 21 si 24 grade celsius, iar umiditatea minima este 40%, iar optimul este de 55%. Pentru a mentine aceste conditii exista dispozitive speciale pentru incalzire, heat pads, si recipienti in care se pune apa pentru e mentine umiditatea la un nivel optim pentru specia pe care o crestem. Hranirea se face cu orice tip de insecte, dar trebuie sa avem grija sa provina din surse controlate, fara sa fi fost in contact cu pesticide sau fertilizatori. Frecvent meniul este alcatuit din gandaci, greieri, lacuste sau chiar molii. Apa trebuie sa fie intr-un vas plat, curata, iar la speciile arboricole se poate pulveriza pe peretii terariului. Curatarea terariului este facuta chiar de catre tarantula in sine, care isi impacheteaza resturile de mancare iar excrementele se usuca.

Dintre cele mai intalnite specii putem aminti:

Avicularia avicularia (Pinktoe tarantula) originara din Brazilia, Trinidad, Venezuela si bazinul Amazonian, este o specie arboricola. Are o rata de crestere medie si se dezvolta pana la o dimensiune de 11 -12 centimetri, iar hrana este reprezentata in special de insecte mici si greieri. Are un temperament docil si activ.

Avicularia versicolor (Martinique Pinktoe Tarantula) este una dintre cele mai frumoase specii, timida si retrasa, traieste in Martinica si Guadalupe, este o specie arboricola ce atinge dimensiuni pana la 12 – 15 cm. Puii la eclozare au culoare albastru stralucitor, iar la maturitate ajung la nunate de rosu verde si mov.

Brachipelma smithi (Mexican Redknee Tarantula) originara din Mexic, este o specie terestra ce poate ajunge pana la 14 centimetri, fiind printre cele mai longevive specii putand atinge varsta de 30 de ani. Au un colorit viu si un comportament bland, ceea ce le face potrivite pentru un terariu. Hrana este reprezentata de gandaci, insecte mari, soparle mici.

Grammostola pulchra (Brazilian Black) are un temperament calm si culoare complet neagra o fac potrivita pentru un terariu. Femelele pot trai pana la 20 de ani, si este o specie originara din Brazilia si Uruguay. Specie terestra, poate ajunge pana la 15 centimetri.

Megaphobema robustum (Columbian Giant Tarantula) originara din Columbia , nordul si sudul Braziliei, este o tarantula foarte frumoasa, terestra, cu un temperament agresiv si nervos, adopta pozitii defensive ciudate si spectaculoase in acelasi timp, iar marimea maxima poate ajunge pana la 20 de centimetri. Cand se simte amenintata arunca perisori uricanti si va incerca sa muste.

Poecilotheria regalis (Indian ornamental) originar din Sri Lanka, poate atinge dimensiuni de pana la 22,5 centimetri, este una dintre cele mai frumoase specii arboricole din lume, este o specie calma si blajina, dar este totusi rapida.

 Scorpioni

In afara de tarantule, in terariu mai putem creste si scorpioni. Nu sunt specii pentru incepatori, trebuie sa cunosti foarte bine specia, caci altfel este foarte posibil sa iti iei viata in propriile miini..la propriu. De obicei cu cat are corpul si clestii mai mari cu atat mai slaba este toxicitatea veninului, dar exista si unele exceptii. Ca si la tarantule, si la scorpioni apare un proces de naparlire, care de obicei are loc in picioare, fiind astfel dificil si periculos pentru scorpion. Odata ajunsi la maturitate nu mai naparlesc.

Dintre speciile cele mai intalnite amintim:

Hadogenes troglodytes (Flat Rock Scorpion) originar din sudul Africii,este un scorpion lung, care nu se va grabi sa isi foloseasca acul dar cu siguranta se va folosi de clesi ori de cate ori se va simti amenintat. Atinge lungimi depana la 19 centimetri si au un temperament semiagresiv si nervos.

Heterometrus longimanus (Asian Forest Scorpion) este originar din padurile tropicale asiatice, din India pana in Indonezia. Au o culoare maro inchis catre negru, cu tenta verzuie sau albastruie. Lungimea poate ajunge pana la 13 centimetri, cu un temperament destul de docil dar totusi nervos.

Pandinus imperator (Emperor Scorpion) specie terestra, originara din vestul Africii. Veninul este folosit destul de rar si nu provoaca reactii puternice la om, deci este o specie care poate fi manevrata, dar totusi cu mare atentie. Sunt docili si calmi si pot atinge o lungime de pana la 16 centimetri, se pot tine cate 3 – 4, dar nu este indicat din cauza luptelor ce se pot da in momentul hranirii chiar daca aceasta este suficienta.

Androctonus australis (Yellow Fat –Tailed Scorpion) este unul dintre cei mai veninosi scorpioni, nu exista antidot pentru veninul acestora, sunt foarte periculosi si nu sunt recomandati decat pentru crescatorii foarte experimentati. Atinge o lungime de 6 – 8 centimetri, destul de calm,dar devine agrsiv cand este agitat.

Reptile

In afara de tarantule sau scorpioni, mai putem creste si reptile, care, spre deosebire de alte animale au nevoie de caldura avand sangele rece, putand fi folosita o lampa cu gayin acest sens.

Dintre reptilele cel mai des intalnite intr-un terariu amintim Iguanele, care ajung la dimensiuni destul de mari, aspect ce trebuie luat in vedere de la achizitionarea terariului. Sunt omnivore, se hranesc cu insecte, oua si chiar verdeata, salata, morcov, stevie, spanac, frunze de mustar, de gulie, de papadie, etc. Originea Iguanei este din America de Sud si Centrala, iar un adult poate ajunge pana la 1,8 – 2 m, deci are nevoie de un terariu destul de mare. Durata vietii este intre 10 si50 de aniin functie de specie. Coloritul este verde, cu nuante de la verde praz la verde smarald, ceea ce la ajuta sa se camufleze in natura. Apa este necesara si pentru satisfacerea senzatiei de sete dar si pentru imbaiere, in libertate ele traind in zona apelor. Pentru o stare buna de sanatate este indicat sa le administrati si suplimente de calciu, dar numai dupa sfatul medicului veterinar. Trebuiesc ingrijite cu atentie si evitate toate sursele de stres.

Cameleonul, este o reptila foarte cunoscuta datorita capacitatii de a-si schimba culoarea pielii. Exista foarte multe specii de cameleon, iar originea lor este insula Madagascar, Europa de Sud si Asia. Lungimea unui adult poate ajunge pana la 30 cm, corpuleste usorplat,adaptat vietii arboricole, picioarele prezintadegete orientate doua cate doua in laturi opuse pentru a se putea catara pe crengi si a-i oferi stabilitate. Limba este arma reutabila a cameleonului, putand ajunge la o lungime de doua ori mai mare decat corpul. Vazul este foarte bine dezvoltat, ochii rotindu-se independent unulde celalalt, cu o raza vizuala foarte mare. Culorile cameleonului pot varia foarte mult, de la verde la maro, galben, albastru, rosu, negru si chiar alb. Culoarea este data de reflexia luminii prin anumite straturi ale pielii care reflecta sau blocheaza anumite raye din spectrul vizibil.

Hrana unui cameleon este reprezentata de insecte mici, oua, pasari mici, soparle,iarin captivitate trebuie sa ii asiguram o diversitate mare a hranei. Maturitatea cameleonului apare dupa 9 luni, fiind reptile ovovivipare ce se reproduc odata la doi ani. Durata de viata este in medie de 10 ani.

In terariu mai putem creste serpi, animale destul de bizare dar si interesante in acelasi timp. Neavand picioare, modul lor de deplasare este complet diferit, aspect ce le face sa fie foarte interesante si dorite intr-un terariu. Fie ca sunt veninosi sau constrictori, serpii sunt animale cu care trebuie sa stii sa interactionezi. Cel mai indicat ar fi pentru un incepator sa aiba un sarpe neveninos,de exemplu un sarpe de casa. Traieste in aproape intreaga Europa, de obicei prefera locurile din jurul mlastinilor, baltilor, lacurilor sau apelor curgatoare, dar si in paduri. Hranirea sarpelui de casa se face in special cu broaste, pesti, chiar si soricei si pasarimici. Prada este prinsa printr-o ambuscada si inghitita de vie, incepand intotdeauna cu capul acesteia. Lungimea adultilor poate varia intre 100 si 170 de centimetri, femelele fiind mai mari. Coloritul este destulde variat, de la gri pana la negru, si sufera ca si celelalte reptile un proces de naparlire. Maturitate este la 3 ani la mascul si 4 – 5 ani la femela. Durata de viata este pana la 13 – 15 ani.

Broasca de copac este ospecie pentru care terariul trebuie sa fie mai inalt,medil de viata fiind arboricol. Este originara din Statele Unite, dar numarul exemplarelor a scazut destul de mult in ultimul timp. Specia Hyla Gratiosa este variata ca si colorit, cu nuante de la verde praz la maro, cu diferite cercuri sau pete inchise la culoare. Gatul, abdomenul si fata interna a membrelor au nuanse de la galben la argintiu, iar pielea are in general aspect granular, rugos. Capul este scurt cu timpan bine evidentiat, iar lungime maxin’ma este panasla 6,5 centimetri. Este o specie solitara si nocturna, ziua se odihneste, temperatura optima in terariu trebuie sa fie intre 24 si 26 grade celsius, hrana preferata fiind reprezentata de greieri, melci, viermisori, muste, fluturi, etc. Maturitatea este atinsa la varsta de 4 ani si la femela si la mascul, iar durata vietii este de pana la 10 – 12 ani.

 

Indiferent ce animal veti hotara sa cresteti in terariu este foarte important sa va documentati foarte amanuntit asupra conditiilor ce trebuie sa i le creati, asupra mediului ce va trebui sa il aiba in terariu, asupra hranei ce trebuie sa oprimeasca si inainte de toate asupra pericolelor ce le poate prezenta pentru om. Nu este recomandat sa incepeti cu specii periculoase, veninoase si exigente, sensibile. Cel mai bine la inceput sa cresteti specii rezistente, inofensive, pana va invatati exact care este modul lor de viata, comportamentul lor si cum trebuiesc ingrijite. Un alt aspect foarte important inainte sa va apucati de cresterea unui animal exotic este gasirea unui medic veterinar care sa cunoasca bine aceste animale, sa sti ce afectiuni pot apare frecvent si care sa va paoata sfatui si ajuta la nevoie, deoarece nu toti medicii veterinari cunosc particularitatile animalelor exotice si bolile specifice ale acestora.