Acvariul

 

Acvariul este practic o bucatica dintr-o alta lume, un alt mediu, un mic ecosistem.

 

Inainte de toate cand ne gandim la un acvariu trebuie sa luam in considerare unele aspecte, precum: forma, marimea, locul unde va fi amplasat, cu ce pesti vom popula acvariul, conditiile ce trebuie sa le creem, etc

Cand ne gandim la forma trebuie sa tinem cont ca nu trebuie sa fie rotund. Bolurile sau recipientele rotunde nu sunt indicate pentru cresterea pestilor, acestea nu le pot oferii repere spatiale iar socurile exterioare se propaga spre centru, amplificandu-se. Cele mai raspandite sunt cele paralelipipedice, dreptunghiulare. Este cel mai raspandit tip de acvariu pentru pesti tropicali, ce imbina diferite tipuri de plante si specii de pesti, fiind recomandat in mod special incepatorilor. In acest caz este foarte important ca aceste specii sa fie compatibile, atat din punct de vedere al comportamentului, cat si din cel al cerintelor de temperatura si parametrii apei. Forma cea mai armonioasa este obtinuta atunci cand lungimea este egala cu inaltimea inmultita cu un coeficient ce variaza de la 1,5 pana la 2,5. Exista si modele triunghiulare, de colt.

Daca v-ati decis ce tip de acvariu doriti, ar trebui sa incepeti sa va ganditi la dimensiunile sale, la locul unde va fi plasat si la accesoriile necesare.

Cand ne gandim la marime variabilitatea este destul de mare. Volumul nu trebuie sa fie foarte mic, deoarece nu se creaza un biosistem echilibrat si vom avea probleme grave cu intretinerea acestuia. Volumul optim incepe de la aproximativ 25-30 de litri in cazul pestilor mici, indicat este un volum de 40-100 litri. Cu cat volumul este mai mare cu atat ecosistemul va fi mai stabil si mai usor de intretinut. Ca o regula generala, cu cat bazinul este mai mare, cu atat mai putin se va simti impactul greselilor asupra pestilor.

Locul amplasarii este foarte important, astfel trebuie sa fie un colt de camera fara iluminare naturala directa, zonele mai intunecoase din camera sunt mai potrivite ca amplasament, scotand totodata mai bine in evidenta orice acvariu. Locul unui acvariu trebuie sa fie ales cu grija; atunci cand va fi umplut, nu-l vom mai putea deplasa Este foarte important ca in apropierea acvariului sa se afle o priza. Foarte important este sa luam in considerare greutatea pe care o poate sustine suportul acvariului. Intre suprafata pe care va fi asezat acvariu si acesta, puteti pune o placa de polistiren ce va prelua eventualele nereguularitati, protejand astfel fundul bazinului.
In mod traditional, un acvariu este asezat langa perete, paralel cu latura sa mare, dar exista si alte posibilitati de expunere. El poate ocupa si un unghi, sau poate fi dispus pe un mic perete de separare intre doua incaperi sau poate fi incastrat intr-un perete. Este imperativ ca lumina solara, mai ales cea provenind de la sud, sa nu atinga direct acvariul deoarece exista riscul de a provoca o dezvoltare a algelor verzi si o crestere a temperaturii vara. E mai bine ca recipientul sa fie orientat spre nord sau spre est.

TREBUIE EVITAT!
– sa plasam obiecte decorative deasupra acvariului: atunci, accesul la capac este putin practic
– asezarea unor aparate electrice sub acvariu: este periculos din cauza unor eventuale scurgeri de apa
– instalarea acvariului in apropierea unui corp de incalzit.

AMENAJAREA

Amenajarea este un pas esential in crearea unui décor frumos si bun pentru ecosistem si va influenta radical buna functionare a sistemelor.
Substratul

Substratul este echivalemtul solului terestru, in el isi fixeaza plantele radacinile si este in acelasi timp habitatul micro-organismelor atat de importante pentru echilibrul biologic optim. In majoritatea cazurilor se foloseste nisip, bine spalat si barbotat cu apa rece. Un nisip cu granulatie intre 3-6 mm este bun pentru acvariile obisnuite. Se mai poate folosi si pietris cu granulatie mai mare dar in acest caz plantele se vor pune in ghivece speciale, acesta neputand oferii conditiile unei bune dezvoltari a acestora. Acesta ar trebui sa aiba o grosime de 5-7 cm pentru a permite radacinilor plantelor sa se dezvolte in voie.

Plantele

Plantele au doua roluri, primul este decorativ si al doilea rol este in mentinerea echilibrului acvariului. Aceasta ultima functie este foarte importanta prin producerea de oxigen in apa acvariului si mentinerea apei curate, aferind adapost pestilor si suport pentru a-si depune icrele. Inainte de a cumpara o planta trebuie sa aveti grija si de unde o cumparati. Pe frunzele plantelor se pot transporta icre de melci sau diferite bacterii care pot imbolnavi pestii.

Decorarea

Decorarea este foarte importanta, putem crea astfel un colt de natura asa cum ne dorim. Utilizati roci sau radacini, pe care le puteti gasi la cele mai multe pet-shopuri. Nu incarcati acvariul cu prea multe elemente decorative pentru ca pestii trebuie sa aiba spatiu de inot. Curatati bine radacinile si pietrele ( pe unele va trebui sa le fierbeti ) si incercati sa folositi numai roci ce nu elibereaza minerale in apa. Exista si anumite piese de décor facute din rasina, care nu reprezinta nici un risc. In lipsa pietrelor sau a plantelor se pot folosi si givece sparte din lut ars sau ceramica, caramizi, jumatati de nuca de cocos (curatate bine si fierte).

Echipamentele acvariului

Pentru a avea un acvariu frumos si curat avem nevoie de anumite instalatii care sa mentina echilibrul. Din cauza volumului redus al unui acvariu epurarea si biofiltrarea se desfasoara foarte incet si total insuficient, de aceea avem nevoie de o filtrare suplimnetara. In afara de filtrare, datorita variatiilor de temperatura, este necesar si un sistem de incalzire care sa mentina temperaturaconstanta. Pentru dezvoltarea in bune conditii a plantelor vom avea nevoie si de un sistem de iluminare.

Incalzirea

Pestii au nevoie de o apa cu temperatura intre 24-27 grade Celsius (chiar mai mult, pentru depunere sau imperechere) astfel incat orice acvariu de apa dulce necesita echipamente de incalzire. Cele mai fiabile sun cele cu termostat integrat, eliminand riscurile supraincalzirii sau scaderii excesive a temperaturii. Prin mentinereaconstantaa temperaturii oferim conditii optime de dezvoltare si pentru pesti dar si pentru plante. Pentru majoritatea pestilor se recomanda o temperatura intre 24-26 de grade dar exista pesti care prefera temperaturi de 28 de grade cum ar fi discusii sau pesti de apa rece (carasul) care ar prefera o apa chiar sub 20 de grade. La alegerea incalzitorului trebuie sa respectam proportia 1 W/litru.

Filtrarea apei
In orice acvariu, apa are nevoie de o filtrare permanenta, mai ales in cele de mici dimensiuni. Filtrul este cel care creeaza un circuit continuu si pastreaza apa curata. Datorita bacteriilor care devin stabile in materialul filtrant, excrementele pestilor sunt descompuse printr-un prces biologic, formand compusi nedaunatori. Exista doua tipuri de filtre: interne sau externe. Pentru acvariile pentru dimensiuni mici sunt interne, se fixeaza pe peretele acvariului. Filtrul se alege in functie de volumul acvariului. Trebuie sa fie corect dimensionat. Un filtru prea mare va produce curenti prea puternici si vom avea probleme cu pestii si plantele, iar un filtru subdimensionat nu va face fata volumului de filtrat. Un filtru de acvariu ar trebui sa filtreze apa din acvariu de trei ori pe ora in cazul bazinelor plantate

Aerarea apei

Pentru un acvariu cu plante naturale mai ales,sau pentru un acvariu suprapopulat vom avea nevoie si de o instalatie de aerare a apei. Sunt dispozitive electrice ce pompeaza aer printr-un furtun in acvariu si se elibereaza printr-un dispozitiv special in apa, piatra de aer care permite iesirea acestuia sub forma unor bule destul de fine ce au rolul de a oxigena apa. Majoritatea filtrelor de apa interne sunt dotate cu un furtun care introduce aer sub forma de bule fine in acvariu si astfel necesitatea unei pompe de aer scade.
Iluminarea

Iluminarea artificiala este indispensabila, lumina fiind un factor decisiv in cresterea plantelor. Daca sursa de lumina nu este prezenta sau este prea slaba plantele nu vor creste suficient. Aparitia algelor poate fi cauzata si de o iluminare necorespunzatoare, un program prea lung, sau de actiunea directa a razelor solare. In general plantele au nevoie de 10-12 ore de lumina in fiecare zi, ce poate fi furnizata de tuburi fluorescente cu lumina alba. Este bine sa folosim o priza programabila pentru a avea un program constant de lumina. Nu trebuie sa iluminam permanent acvariul in speranta ca vor creste mai repede plantele. Cantitatea minima pentru un acvariu plantat este de 0,5 Watti/litru dar daca vreti sa puteti tine si plante pretentioase atunci se recomanda chiar si 1 W/litru. Compensarea unei lumini mai putin puternice se poate face prin montarea de suprafete reflectorizante, care sa reflecte lumina spre suprafata apei.

 

Dupa ce am echipat complet acvariul, am gasit un loc optim de amplasare, am pus substratul in acesta, apa, trebuie sa il lasam cam 2-3 zile fara sa punem plante sau pesti pentru a permite gazelor dizolvate in masa ei sa dispara, iar ph ul sa se stabilizeze. Acvaristii noi sunt nerabdatori sa adauge pesti in bazine si de obicei, in aceeasi zi cumpara si bazinul si plantele si pestii. Unii au noroc si bazinul functioneaza, dar cei mai multi nu au acest noroc si atunci pierd cativa pesti sau chiar pe toti. Dupa acest lucru stau si se intreaba: ce nu a mers? Raspunsul este simplu, apa din bazin nu s-a stabilizat inca. Este bine ca apa ce o folosim pentru acvariu sa fie lasata 3-4 zile in recipiente inalte pentru a se decanta impuritatile, si vom folosi pentru acvariu doar primele trei sferturi din parte superioara. Vom avea grija sa nu agitam recipientele atunci cand turnam apa in acvariu. Inainte de a pune pestii si plantele trebuie sa punem in functiune toate echipamentele si sa ne asiguram de buna functionare a acestora. Cand incepem sa populam acvariul cu plante apa trebuie sa aiba temperaturaconstanta, iluminare si filtrare

La inceput vom avea tendinta de a alege pestii doar dupa aspect fara a tine seama de necesitatile pestilor. Exista pesti pasnici si rapitori, pesti de apa dura si moale, pesti de apa dulce sau salmastra. Inainte de a merge la cumparaturi trebuie verificate necesitatile pestilor doriti si se vor alege acei pesti ale caror conditii de viata coincid(ex. nu se vor amesteca corry cu xifo sau neoni cu ciclide africane).

Pestisorii de acvariu sunt oportunisti si au tendinta de a te face sa crezi ca vor hrana tot timpul. Doar datorita faptului ca par flamanzi nu inseamna ca trebuie hraniti permanent. Pestii trebuie hraniti de 2 ori pe zi in cazul celor maturi si numai atat cat mananca in 2 minute pentru a evita ca mancarea neconsumata sa ajunga pe fundul bazinului si sa se degradeze. NU va faceti probleme ca vor muri de foame, pestii pot supravietui si o saptamana fara hrana.

Multi dintre acvaristii incepatori nu sunt informati de necesitatea schimburilor regulate de apa. Dejectiile pestilor sunt acide si au tendinta de a modifica calitatea apei in acvariu, mai ales cand avem pesti multi in acvariu sau mari, iar schimburile regulate de apa o mentin in limite acceptabile. Schimburile se recomanda a fi facute in functie de numarul pestilor, marimea lor, cat de des sunt hraniti, cerintele speciilor de pesti detinute(un ramirez de exemplu va dori o apa mult mai curata decat un caras auriu). In general, se indica schimburile de apa in cantitati mici, cam 20% din capacitatea acvariului pentru a se elimina din nitritii adunati si pentru a-i pastra propietatile chimice neschimbate. Un schimb masiv de apa poate duce la imbolnavirea pestilor pentru ca nu au timp sa se obisnuiasca cu schimbarea brusca in chimia apei. Trebuie avut in vedere ca odata cu schimbarea partiala a apei se modifica toti parametri acesteia. Foarte nocive sunt schimbarile de pH, care pot duce la o mortalitate ridicata. Apa care se va introduce la schimbare va fi la aceiasi temperatura si decantata la fel ca cea initiala. Declorinarea apei se poate face pe loc, printr-un proces chimic(se adauga substante care se gasesc in comert) sau se poate declorina prin depozitarea ei in vase descoperite cu gura larga (galeti de exemplu) timp de cel putin 24 de ore. Daca nu se poate astepta nici atat apa se mai poate declorina si in 12 ore printr-o aerare puternica. Astfel clorul se evapora si apa este buna de pus la pesti. APA NU SE FIERBE – exista teoria gresita ca apa care se pune la pesti trebuie fiarta, intr-adevar prin fierbere se elimina clorul dar odata cu el si sarurile de care au nevoie pestii si plantele.

 

Odata populat acvariul trebuie sa monitorizam complet tot ceea ce se intampla, astfel vom avea nevoie de un termometru pentru verificarea temperaturii, vom avea nevoie de o plasa pentru pesti, cand este nevoie sa ii separam sau sa ii mutam, un dispozitiv pentru curatat geamul, si aici recomand pe cele cu magnet, care sunt usor de folosit. Algele intotdeauna vor aparea intr-un acvariu, acestea se depun pe tot ce inseamna decor si chiar si pe geam si de aceea ne este util dispozitivul de curatare.

Termometru poate fi de sticla si se fixeaza cu ventuza pe peretele acvariului, cel mai bun, sau poate fi autoadeziv, pe sticla acvariului.